top of page
  • Obrázek autoraNicol Kulić

Jak vybrat svatebního fotografa?

Aktualizováno: 24. 1. 2020

Pokud právě plánujete svatbu, určitě už Vás napadlo i téma svatební fotograf.

Jak ho ale vybrat, když s ničím podobným nemáte zkušenosti, a svatbu plánujete poprvé?



Strejda povídal, že nám to nafotí, a my alespoň ušetříme.


Přesně takového strejdu, má skoro každá rodina.

A tahle představa se sice na začátku zdá jako prima nápad, ale doporučuju jí rychle pustit z hlavy.

I když strejda je určitě prima chlap, řekněme si to na rovinu, není to profi fotograf se zkušenostmi a vybavením, který fotil už spousty svateb před tou Vaší.


Vždycky říkám svým přátelům, kterým mimochodem svatby fotit odmítám, protože nechci zahodit chvíle štěstí po jejich boku výměnou za práci a peníze, aby si uvědomili, že fotky, video a prstýnky, jsou to jediné, co Vám po svatbě zbyde. A na tomhle trojkombu prostě není dobré šetřit.

Veřte mi, že těch ubrečených novomanželek, které na začátku přišly s podobným nápadem ušetřit, jsem slyšela a viděla už dost, a nikdy to nedopadlo dobře.



Cena


Cena za profesionálního svatebního fotografa se pohybuje v rozmezí cca 20 - 40 tis za celý den, v závislosti na kraji vrámci republiky. Pokud se cena nějak výrazně liší, zbystřete. Znamená to, že fotografova zkušenost, postprocesy nebo vybavení neodpovídá standartní kvalitě, tím pádem tedy zbytečně riskujete. Počítejte s tím, že s levnějším fotografem si jednoduše kupujete méně jeho času.


Spoustu klientů má milnou představu o tom, že fotograf chce nekřesťanské peníze za jeden den ,,cvakání,,. Není tomu tak. Práce svatebního fotografa je psychicky i fyzicky velice vyčerpávající, a jedná se o jednu z nejnáročnějších fotografických disciplín.

Sečtěte si několik let studia fotografické školy, případně různé školící kurzy, několik, často i desítek let zdokonalování se a práce na svých výsledcích, komunikaci s klienty, marketing, vysoké ceny za profi techniku, kterou musíte každých pár let obměňovat ve výši x set tisíc, cenu webových stránek, měsíční poplatky za programy na úpravu fotek, finance za provoz auta, aby se k Vám Váš fotograf nějak mohl dostat, náklady na účetní a paušál, sociální, zdravotní a daně, odečtěte si z jeho života spostu pátků a sobot strávených na různých svatbách, kdy by fotograf mohl svůj čas věnovat třeba rodině, a nezapomínejme na přibližně jeden celý týden, kdy Vaší zakázku zpracovává k dokonalosti, plus cenu svatebního balíčku, který pak na konci toho všeho dostáváte do rukou, jako výsledek spolupráce s Vaším fotografem.

Už té ceně trochu více rozumíte?


Malý tip : Pokud si opravdu přejete ušetřit, a nechcete přitom riskovat kvalitu, zeptejte se fotografa na nabídku svatebních balíčků. S klidnou duší Vám říkám, že balíček na půl dne Vám úplně v klidu stačí. Večerní alkoholové dýchánky Vašich svatebčanů už totiž stejně nejsou skoro publikovatelné.:)



Rozsah služeb


Než se rozhodnete nad konkrétním fotografem, měli byste si umět odpovědět na několik otázek.


Je v ceně svatebního balíčku i předsvatební focení?

Kolik hodin s námi za cenu X/Y na svatbě fotograf stráví?

Kolik stojí hodina fotografování nad rámec času, který je již zahrnut v balíčku?

Je v ceně zahrnuto i cestovné?

Kolik přibližně dostaneme výsledných, upravených fotografií?

Upravuje fotograf všechny odevzdané fotografie?

Jakým způsobem nám budou fotky předány? USB/DVD?

V jakém rozlišení výsledné fotografie dostaneme? 

Do kdy obdržíme výsledné fotografie?

Má fotograf nějaké reference?



Zavolejte si, domluvte si schůzku, mluvte spolu.


Často už podle telefonu zjistíte, jestli se s nějakým člověkem vůbec chcetě vidět.

Pokud je Vám nesympatický už po telefonu, raději dejte ruce pryč a spolehněte se na svou intuici.

Pokud je Vám fotograf sympatický, domluvte si společnou schůzku. Minimálně jedna schůzka by vždy měla být součástí ceny za focení svatby. Určitě se nenechte odbít, že společná schůzka není potřeba. Je!

Uvědomte si, že fotograf Vám na svatbě bude blíž, než Vaši rodiče, nebo sourozenci. Máte ho u sebe pořád. A co horšího by se mohlo stát, než že Vám fotograf bude od začátku nepříjemný.

Na schůzce fotografovi sdělte ve zkratce všechny informace o Vaší svatbě, které už víte, a které se ho týkají.



Těší Vás fotografova přítomnost?


Důležitá otázka, pokud už za sebou máte poznávací schůzku.

Je Vám v jeho přítomnosti dobře? Je Vám sympatický? Věříte jeho intuici a schopnostem?

Pokud jste si na všechny otázky odpověděli kladně, je to super. Svatební fotograf musí být pohotový, a celý den mít 120% nasazení. Svatba si často žije svým vlastním životem, a všechny tyhle okamžiky je potřeba zachytit včas.



Doporučili byste jej svým přátelům?


Možná si říkáte, co je to za divnou otázku, vždyť si fotografa teprve vybíráte. Nejde však o to, abyste už o něm mohli ve fázi výběru prohlásit, že je zaručeně skvělý. Spíše se zkuste zamyslet nad tím, jestli byste svým blízkým řekli: Máme z něj zatím opravdu dobrý pocit, určitě stojí za to se s ním potkat a probrat Vaše představy. Pokud pochybujete, že byste o něm řekli přátelům tohle, je rozhodně namístě zaměřit se raději na někoho jiného.



Chtějte vidět víc


Pokud se fotograf prezentuje jen pár fotkami z každé svatby, něco tu nesedí. Poproste ho o ukázku ucelených kolekcí, kde je z každé svatby vidět víc, než dvě fotky. Protože dvě fotky se povedou i tomu strejdovi z Vaší rodiny. Jenom dvě.



Domluvte se na úpravě


Líbí se Vám fotografovo portfolio, kterým se prezentuje? Výborně.

Pokud byste si ale přáli trochu jiný styl fotek, domluvte se s fotografem hned na začátku, jestli se Váš vkus shoduje, a jestli je Vaše přání vůbec schopný splnit.



Smlouva


Pokud už to vypadá, že jste našli fotografa, ujistěte se, že má připravenou smlouvu o dílo, kde budou všechny potřebné informace o Vás, o něm, o rozsahu práce a úpravě fotek, o místě a datumu svatby, a hlavně, o lhůtě na odevzdání fotografií. Od svých kolegů vím, že ne všichni fotografové smlouvu se svými klienty aktivně využívají, nikdy by pro ně ale neměl být problém, Vám ji na přání poslat a společně si jí podepsat. Svědčí to o profesionalitě fotografa, a hlavně máte alespoň nějakou jistotu v ruce. Sociální sítě na téma minulý rok jsme měli svatbu, dodnes nemáme fotky, jsou plné smutných příběhů s nejasným koncem, které není třeba obohacovat svou vlastní zkušeností. Jistota je jistota.



Rezervace termínu


Pokud jste našli fotografa, o kterého opravdu stojíte, nezapomeňte si společný termín zarezervovat dostatečně dopředu. Ideální čas na rezervaci je 8-12 měsíců před Vaším dnem D.

Kvalitní fotografové mívají termíny plné dlouho dopředu. Nevyplatí se proto s rezervací příliš otálet.

Při rezervaci počítejte se zálohou, která se standartně odečítá z ceny za celou zakázku.

Pokud by ale ze svatby nakonec sešlo, záloha fotografovi zůstává, jako ušlý zisk za termín, který tím pádem už nemohl nabídnout nikomu dalšímu.

Konkrétní podmínky by měly být vždy vypsány ve smlouvě o dílo, kterou jste si společně podepsali.



Podklady pro fotografa


Aby Vás, ani Vašeho fotografa v den D nic nezdržovalo a neznervózňovalo, dejte mu dostatečně dopředu vědět všechny důležité informace, které se Vaší svatby týkají.

Nejdůležitější je harmonogram dne, v orientační časové ose, informace o přesné adrese a přejezdech, ideálně s printscreenem na mapě (jen tak pro jistotu), a kontakty na minimálně dva lidi z Vašeho blízkého okolí, kteří u sebe budou mít mobilní telefon, a v případě nouze můžou ztraceného fotografa odnavigovat po telefonu.

Také se postarejte o to, aby fotograf vždy mohl pohodlně zaparkovat a bezproblémově vyjet před případnou svatební kolonou, a nezapomeňte fotografovi sdělit, jestli plánujete únos nevěsty, aby fotograf případně stihl utéct s Vámi.


Poslední důležitý krok: Domluvte se s fotografem, kde byste po obřadu mohli nafotit společné párové fotky, které budou jen o Vás dvou.

Pokud místo svatby dobře znáte, určitě Vás napadne lokace v okolí, kde budete mít dostatečné soukromí.

Pokud je pro Vás místo Vaší svatby cizí, jeďte se na místo svatby dopředu podívat a ptejte se místních, nebo si místa zkuste vygooglit na internetu. Společně něco určitě najdete.



Oběd pro fotografa


Tohle téma mi přijde skoro až úsměvné, nicméně čas od času stejně na sociálních sítích narazím na podobnou otázku. Pozvat fotografa ke svatebnímu stolu, nebo ne?

Odpověď zní, samozřejmě ano!

Fotograf je celý den s Vámi proto, že jste si ho vybrali, a chcete, aby odvedl super výkon. A to samozřejmě nejde s prázdným žaludkem. Platí přímá úměra, čím lépe se o svého fotografa staráte, tím lépe se Vám to vrátí na kvalitě jeho práce.:)



Doufám, že po přečtení tohoto článku už trochu víte, jak se v nabídce svatebních fotografů orientovat, a na co si dát pozor. Ať už se ale rozhodnete jakkoliv, tfuj tfuj tfuj, ať Vám to všechno klapne.



S láskou, Nicol. ♡





150 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page